Search
 • Adrian Popa

Cum sa iti dezvolti propria strategie de Marketing Digital

Noul normal inseamna adaptare. Iar pentru asta ai nevoie de un plan sau o strategie clar definita. Noul normal inseamna alocarea resurselor catre digital. Alocarea resurselor eficient.


Acest ghid scurt este menit sa iti ofere toate pasii necesari pentru a iti dezvolta propria strategie de marketing digital, sa produci continut si sa monitorizezi eforturile.Setarea Obiectivelor


Pentru ca strategia ta sa fie eficienta trebuie sa aiba in spate un obiectiv. Cand iti creezi strategia de marketing digital pune-ti doua intrebari:

 • Planul meu curent functioneaza?

 • Ce urmaresc sa realizez cu noul plan de marketing digital?


Starea curenta a actiunilor pe care le faci acum in Online este un punct de plecare bun pentru urmatorii pasi pe care sa ii parcurgi.

 • Stabileste obiective holistice - Incepe cu ce vrei sa realizezi in 12 luni, dupa care restrangi (pentru 6 luni, 3 luni, si luna curenta)

 • Stabileste indici de performanta - Cum vei sti ca ai ti-ai indeplinit obiectivele? Raspunsurile vor varia, dar fii realist. Tine cont de timpul tau si al angajatilor.

 • Creaza planul de marketing digital - Care sunt canalele si uneltele pe care sa le folosesti? Cum le vei folosi?

 • Executa strategia - In mod constant monitorizeaza progresul, obiectivelor si adapteaza.

 • Analizeaza rezultatele - Ce a functionat bine? Unde poti adauga vaoarea? Ce modificari sa faci in continuare?Canalele de Marketing Digital


Foloseste-te de platformele de marketing digital care se potrivesc cel mai bine pentru compania ta pentru si pentru a creste brand awarenss-ul. Promoveaza continut de calitate care are releventa pentru audienta ta, pe platformele pe care ei se afla.


Poate fi o provocare sa descoperi care este canalul cel mai important astfel incat sa incepi de acolo. Sunt 6 Canale de marketing digital care pot fi folosite de orice companie pentru indeplinirea obiectivelor.

 • Google Ads - Ofera optiuni de bugetare a campaniilor si uneltele necesare pentru a masura indicii tai de performanta

 • Content Marketing & SEO - Genereaza trafic organic (neplatit) pe site-ul tau

 • Email Marketing - Foloseste adresele de email pentru a ajunge la audienta ta la momentul potrivit, cu informatia potrivita astfel incat sa ia deciziile potrivite

 • Social Media Ads - Ajungi la grupuri mari de persoane care utilizeaza frecvent platformele de social media

 • Display Ads - Bannere, video, reclame interactive pe site-urile pe care audienta la care vrei sa ajungi se afla

 • Marketing Afiliat - Cea mai buna varianta daca nu ai forta de munca necesara pentru a face marketing online


Cum determini care canal va functiona cel mai bine pentru business-ul tau? Prin analizarea obiectivelor stabilite si starea curenta a actiunilor pe care le desfasori in aceasta directie.


Ca regula generala, prin Ads (Google Ads, Social Media Ads, Display Ads) ai acces aproape imediat la informatii si date utile spre deosebire de promovarea indirecta prin SEO, content sau email. Asta iti permite sa testezi rapid, vizualuri, copy, rate de conversii, costuri. Odata ce ai gasit campania castigatoare, ii dai drumul pe celelalte platforme.Content


Postari, imagini, video-uri, articole pe blog, toate sunt continut.

Cum sa creezi continut care sa iti sustina planul de marketing digital?

Asigura-te ca site-ul tau este responsive. Cea mai mare partea a traficului online a trecut pe mobil. Cand site-ul tau arata bine pe mobil nu vei pierde trafic.


Ai nevoie de continut care sa spuna povestea sau ofera raspunsurile de care audienta ta are nevoie. Cum creezi astfel de continut?

 1. Research - du-te unde se afla audienta ta, descopera care este continutul care le place, descopera ce intrebari pun si care sunt nevoile lor.

 2. Brainstorm - dupa research, creeaza o lista de idei pentru continut care s-ar potrivi cel mai bine audientei tale. Vezi ce face si competitia ta si daca tu te vei diferentia cu continutul creat.

 3. Content Research - cauta rapoarte, trend-uri, whitepapers, video-uri care au legatura cu continutul pe care urmeaza sa il creezi.

 4. Planifica - Cum vei distribui continutul? Vei inregistra un video, vei crea un infografic, inregistrezi un podcast, scrii un blog? Orice vei face, ai nevoie de titluri atractive pentru a atrage atentia si hashtag-uri pentru a fi descoperit de publicul potrivit.

 5. Creeaza & Revizuieste - Dupa ce ai creat contininutul, intreba-te (sau pe colegii tai) daca poate fi imbunatatit. Continutul ajuta cu adevarat audienta? Conceptul este comunicat corect si simplu? Ar trebui sa faci un video in loc de infografic?

 6. Implementeaza & Analizeaza - Distribuie catre audienta ta. A avut interactiuni? (like-uri, share-uri, comment-uri) Cate? Pe ce canale? Ce poate fi imbunatatit? Poate ajuta in viitor?

De ce este important?

 • Audienta ta va ajunge sa aiba incredere in tine ca fiind un expert in domeniul ales.

 • Audienta ta va ajunge sa te considere leader in domeniul ales.Distribuirea continutului


Sunt cateva modalitati in care poti incorpora distribuirea continutului in planul tau de marketing digital.


Blog Posts

 • Adauga butoane de Social Media Share sus, jos, stanga sau dreapta la fiecare postare.

 • Pregateste un vizual atractiv pentru blog-ul tau.


Social Media Share

 • Planifica postarile pentru fiecare platforma in parte.

 • Posteaza continutul pe toate conturile si grupurile tale.

 • Creeaza vizualuri frumoase si relevante cu continutul pe care l-ai creat.


Email

 • Trimite noul tau continut catre adresele de email din lista ta, impreuna cu alte informatii utile sau promotii.Reciclarea continutului


Audienta ta e diferita si poate asimila informatiile oferite in diverse stiluri. Poate ca nu toti au timp sa citesasca articolul tau, dar s-ar putea sa iti asculte podcast-ul in drum spre birou.


Reciclarea celui mai popular continut te poate ajuta sa ajungi la o audienta mult mai mare si sa le oferi posibilitatea sa interactioneze cu business-ul tau in mai multe feluri.


Optiuni de reciclare

 • Interviurile cu experti pot deveni un scurt eBook.

 • Prezentarile in power point pot deveni slide-uri pentru blog.

 • Articole de blog pot deveni cursuri online sau tutoriale.

 • Creeaza rezumate din articolele foarte lungi.

 • Adauga mai multe informatii unde este cazul si poti aduce valoare in continutul reciclat.Amplificarea continutului


Prin amplificarea continutului te bazezi pe alti oameni si retelele lor de cunostiinte sa iti raspandeasca mesajul.


Sunt doua timpuri de amplificare: neplatita si platita


Amplificarea neplatita implica dezvoltarea de relatii cu influenceri care vor sa iti distribuie mai departe continutul.


O alta amplificare neplatita poate fi prin intrare in comunitati sau grupuri online unde sa oferi consultanta si sa participi activ fara a iti impinge produsul. Daca informatia oferita este de ajutor si folositoare, continutul tau va fi dat mai departe de catre oamenii din comunitatile respective.


Amplificare platita se refera la postarile sponsorizate. Propriul tau continut este impins catre o audienta mult mai mare prin platformele alese de tine (Facebook, Instagram, Linkedin…)Funnel pentru continut digital


Funnel-ul foloseste ca o harta pentru marketing-ul digital. Va determina traseul pe care vrei ca vizitatorii tai sa-l ia.


Ajuta sa pleci cu finalul in minte. Care sunt actiunile pe care vrei ca audienta ta sa le faca? Sa cumpere un produs sau serviciu? Sa iti ofere adresa de mail sau datele lor?


Cand cunosti aceasta actiune poti dezvolta o relatie bazata pe reciprocitate cu audienta ta. De exemplu, pentru o companie care vinde ceai de calitate, poti lua in calcul un funnel de marketing digital in 4 etape:

 1. Awareness - De exemplu, cineva cauta informatii despre beneficiile ceaiului verde si gaseste blog-ul tau prin cautare organica. Articolul tau ofera continut pentru o reteta de Smoothie cu ceai verde. Isi ofera adresa de email pentru a putea downloada reteta.

 2. Interes - Aceasta persoana deschide fiecare newsletter pe care il trimiti si incepe sa lase comentari pe site-ul tau. Le trimiti un newsletter bonus cu inca un ghid foarte util.

 3. Dorinta - Vizitatorul incepe sa intre frecventa sa vada selectia de ceai-uri si incepe sa citeasca descrierile si articolele despre ele.

 4. Actiune - Oferi o promotie pentru o selectie de ceai-uri. Datorita increderi pe care a dezvoltat-o pe parcurs, combinat cu oferta primita, acest vizitator devine un client.


Cu un funnel bine pus la punct este mai probabil ca clientul sa se reintoarca si sa cumpere mai mult ceai.Monitorizarea si Masurarea Planului de Marketing Digital


Cand masori planul de marketing digital, seapara in doua categorii: buzz si impact. Like-uri, share-uri, retweet-uri sunt considerate buzz. C-urile, commentarile, download-urile sau vizualizarile sunt considerate engagement eficient pentru continutul tau.


Este important sa le masori pe ambele, dar cum masori ce influenta are unul asupra celuilalt? Impactul il poti masura dupa:

 • Comentarii si conversatii generate de continutul tau

 • Harta vizitatorului pana la site-ul tau

 • Lista de email

 • Engagementul vizitatorilor pe site-ul tauStrategie de marketing digital iti va creste vanzarile, conversiile si va accelera cresterea. Vei comunica eficient cu audienta potrivita prin canalele potrivite la momentul potrivit.


7 views0 comments

Recent Posts

See All